Kamp Oud-Valkeveen

Donderdag 2 juni gingen groep 5 en 6 samen op kamp naar Oud-Valkeveen, en sloten hiermee een geweldige kampweek van groep 3-7 af. Het weer was redelijk tot goed maar de sfeer was uitmuntend. Wat is er veel lol gemaakt en wat hadden we het gezellig met elkaar. Nu lekker een weekendje uitrusten en wat slaap inhalen!!

Enkeltje Amsterdam, 23 mei

Vandaag was het dan eindelijk zover. Met groep 6 samen naar de NDSM Werf, naar Enkeltje Amsterdam. We begonnen met de voorstelling van Verzetsgroep Noord, om vervolgens in groepen uiteen te gaan. De groep van meester Jeroen heeft eerst gebouwd aan een stad, daarna geluisterd naar een hoorspel en tot slot een nieuwsitem opgenomen die we binnenkort toegestuurd krijgen. Ondanks de regen en de kou was iedereen toch heel erg enthousiast. Een leuk, leerzaam en gezellig dagje uit. Dank aan Bianca en Sharmaine (moeders van Damiano en Janeiro) voor jullie ondersteuning!

Leskist Hindoeïsme

Vandaag, 18 mei, heeft juf Lonneke ons verteld over het Hindoeïsme. Ze heeft ons onder andere het verhaal verteld hoe Ganesha aan zijn olifantenhoofd is gekomen.
Verder hebben we geleerd dat de Hindoes in één God geloven: Brahman. Deze God heeft geen vorm of gedaante, maar is overal en in alles aanwezig. Het Hindoeïsme is tevens de oudste godsdienst ter wereld. Erg interessant allemaal! Bedankt juf Lonneke voor alles wat je ons hebt verteld en hebt laten zien!

Phiene op bezoek

Dinsdag 17 mei had Phiene op haar eigen school studiedag en kwam ze daarom een dagje terug in haar oude klasje. En aan het eind van de dag heeft ze zelfs een spreekbeurt gehouden, over dyslexie (dat je moeite hebt met lezen en schrijven). Niet zomaar een onderwerp. Phiene heeft het namelijk zelf. En wat blijkt, heel veel (beroemde) mensen hebben dyslexie. Het is een aandoening waarmee je wordt geboren. Gelukkig kun je er heel goed mee leven door speciale lessen te volgen.
Fijn dat we nu meer over het onderwerp weten. Dank je wel Phiene. We vonden het verder heel erg fijn dat je er weer was!


Enkeltje Amsterdam, voorbereidende les

Maandag 23 mei doen groep 5 en 6 mee aan het project Enkeltje Amsterdam. Ter voorbereiding van dit bijzondere evenement hebben we een les gekregen. We hebben het gehad over verschillen tussen mensen en welke regels/afspraken we zouden kunnen bedenken om een stad zo te besturen dat iedereen verschillend kan en mag zijn!

Pasen in groep 5

Eieren kleuren/versieren, luisteren naar het Paasverhaal, lekker Paasbrood eten, een puzzeltocht in de gymzaal... 'ei, ei, ei, wat waren we blij!'

Bezoek Hermitage

Dinsdag 23 februari heeft groep 5 museum de Hermitage bezocht. We kregen een rondleiding en mochten daarna aan de slag in het Kinderatelier. Het thema dit jaar is 'Spaanse Meesters' en laat vele werken zien van beroemde Spaanse schilders zoals Goya en El Greco. In het atelier zijn we aan de slag gegaan met een zelfportret op een ondergrond van foam. Eerst helemaal zwart kleuren met krijt, daarna met een prikpen al krassend de portretten tekenen. En wat heeft iedereen zijn best gedaan. Alle portretten zijn vanaf nu op school te bewonderen: komt dat zien! 

Middenrapport

Dinsdag 19 januari hebben de kinderen van groep 5 hun rapport gekregen. Eerst zelf lezen, daarna ook even bij de ander een kijkje nemen. En wat blijkt: iedereen doet het hartstikke goed!

Muziekatelier

Maandag 11 januari waren we te gast bij het Muziekatelier, bij de voorstelling 'Koningin van de nacht'. Het was erg donker in de zaal omdat het zich afspeelt in de nacht wanneer boswachters Ko en Bas hun ronde doen door het grote maanbos. De maan (de koningin van het bos) blijkt erg verdrietig te zijn omdat er steeds minder mensen komen in het bos. En om de dieren maakt de koningin zich ook ernstige zorgen: Sjak de Slak, Tonio de Oorwurm, Wladimir Vos en Chantal de Kwal. Dankzij onze goede zangkunsten en goede opstekers voor de dieren hebben wij een flink steentje bijgedragen zodat het vanaf nu een stuk gezelliger is in het bos!

Sinterklaasfeest

Sinterklaas kwam vandaag bij ons in de klas op bezoek. Tot aan het eind van de ochtend moesten we erop wachten. Eerst lekker gespeeld, daarna de cadeaus uitgepakt die na de kleine pauze plotseling in de klas bij de open haard lagen en toen was het eindelijk zover.... Wat hebben we genoten van en met elkaar! 

Pepernoten bakken

250 gram zelfrijzend bakmeel, 125 gram basterdsuiker, 100 gram margarine, 50 ml melk, 2 eetlepels speculaaskruiden en een snufje zout: wij weten in groep 5 dat je hier overheerlijke pepernoten mee kunt bereiden!
Na het kneden 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. Als de meester dan wel op tijd de pepernoten uit de oven haalt (eerste lading pepernoten helaas verbrand) eet je er echt je vingers bij op, zo lekker zijn ze!

Sinterklaas in groep 5

In de klas wordt er veel aandacht besteed aan Sinterklaas. Hierbij een overzicht van de activiteiten waarbij de kinderen (pieten) zich hard aan het inspannen zijn! 

Leskist Boeddhisme

Juf Lonneke kwam ons op dinsdag 17 november vertellen over het Boeddhisme. Ze heeft onder andere het verhaal verteld over hoe het Boeddhisme is ontstaan. Bijzonder was dat Rodaina werd omgetoverd tot Boeddhistische monnik. Erg bijzonder!

Tutorlezen

Tutorlezen in groep 3a en 3b.

Halloween in groep 5

Laboratorium

Vanwege de Kinderboekenweek hebben we een bezoekje gebracht aan het laboratorium. Hierbij werden we geholpen door Marit (oud leerling van de Fiep) en door Ben en Rachna uit groep 5. Wat een leuke proefjes en interessante weetjes!

Ad & Eefje + speurtocht Artis

Samen met groep 6 hebben we de voorstelling Ad & Eefje bezocht in de Dokzaal. Daarna zijn we naar Artis geweest en hebben daar een speurtocht gedaan. Ondertussen veel dieren gezien en genoten van het zonnetje. Tot slot hebben we ook ons eigen paradijs geknutseld met daarin Adam en Eva en hebben we een kleurplaat gekleurd van de voorstelling.

Judoles

Ook in groep 5 doen we aan judo! 
Wat een bijzonder gezicht iedereen in een echt judopak. En wat een krachten komen er bij de kinderen vrij. En dat zonder ongelukken. Knap hoor!

Bevoles van juf Wilma

Groep 5 steekt letterlijk de handen uit de mouwen. Er wordt druk op los gekleurd, met als doel een bijzonder werkstuk te maken dat uit diverse handen bestaat, groot en klein, en met overlapping. Even afwachten tot het eindresultaat klaar is...

Jantje Beton

Foto's gemaakt tijdens de landelijke kick-off van de Jantje Beton loterij-actie 2015.

Nazomer

Wat een heerlijk nazomerweer tijdens de kleine pauze. Gezellig met z'n allen op het speelveldje tegenover de school. Als gevolg van de heftige regenval van een paar dagen terug zijn de trampolines veranderd in zwembaden. Toch konden we er gebruik van maken. Dit door een stevig blok hout te gebruiken en hierop omstebeurt te springen. En dan keurig in de rij wachten totdat je aan de beurt bent, wauw! 

Mindfulkids

Vandaag de eerste les van de training Mindfulkids. Juf Mandy leerde ons de eerste oefening: 'Je stille lichaam'. Met de ogen gesloten je helemaal overgeven aan de stilte en ervaren wat er in je lichaam gebeurt.
Voor een eerste keer ging dit al heel erg goed. Het is namelijk niet echt gebruikelijk dat je tijdens een drukke schooldag even een momentje goed de rust pakt die je nodig hebt, om jezelf weer even op te laden!

Kidsweek lezen

Elke week op vrijdag lezen we de Kidsweek. Naast het Jeugdjournaal op TV vanaf groep 5 een speciale krant voor basisschoolleerlingen, boordevol nieuws en andere leuke items!

Tijd voor spelletjes!

Als het buiten hard regent blijven we binnen en vermaken we ons door samen gezellig spelletjes te spelen.

Vrijdagmiddag, vrij spelen

Aan het eind van de werkweek is er zo rond 14.15 uur tijd voor vrij spelen en/of het kijken van een film zoals hier Dummie de Mummie!

Lunchen in het kinderrestaurant

Fruitsalade en groentesoep stonden er tot dusver op het menu. Heerlijk en fijn dat we ook dit schooljaar weer te gast mogen zijn in het kinderrestaurant!  

Ayoub heeft een zusje!

Buiten spelen

Op een aantal dagen spelen we tijdens de kleine pauze aan de overkant van de school op het kleine stukje grasveld dat er nog over is. Hopelijk kunnen en mogen we hier nog lang gebruik van maken...